Shivalaya

Nepal SOS – De Shivalaya a Namkheli

Shivalaya
ECOARQUITECTURA – AUTOCONSTRUCCIÓ – ARQUITECTURA SOCIAL
Autor: Terram, Nousol i Moviment Nòmada

“Com si es tractés d’una escena pròpia de postguerra, les cases i nuclis rurals de les zones més afectades del Nepal estan completament devastats.”

Shivalaya village

Shivalaya village

Hem acompanyat a la ONG nepalesa Be Human Nepal, en la última missió d’ajuda humanitària d’emergència que realitzava al VDC de Chaulakharka, districte de Soulukhumbu abans de l’arribada del monsó. Amb Be Human Nepal, estem treballant plegats des que vam començar a preparar la nostra arribada a terres Nepaleses. Amb ella estem desenvolupant un dels projectes de cooperació centrat en la reconstrucció que realitzarem en els propers mesos.

NGO Be Human Nepal

NGO Be Human Nepal

Be Human Nepal és una senzilla i humil ONGD registrada al Nepal que porta set anys treballant a les zones més remotes del Himàlaia. Fins ara, ha treballat per proporcionar una millor educació a les escoles i subministrar aigua potable a les cases dels Xerpes i altres castes, que habiten una de les zones més desconegudes del planeta. Després del terratrèmol les seves prioritats s’han hagut de replantejar dràsticament. La seva missió s’ha centrat en facilitar assistència en l’emergència de primera necessitat per als habitants de la zona. I es focalitzarà a mig-llarg termini a ajudar en les tasques de reconstrucció.

El nostre objectiu en participar en aquesta missió ha estat reconèixer i estudiar en primera persona la situació actual de la zona. Hem tingut l’oportunitat d’aprendre sobre la tipologia constructiva autòctona, conèixer l’entorn i el relleu, comprovar la inaccessibilitat i aproximar-nos a la cultura i costums d’aquesta zona tant remota.

Ens hem sorprès gratament de trobar una arquitectura popular cuidada, que combina perfectament la pedra i la fusta. Unes edificacions que recorden l’arquitectura tradicional de moltes zones rurals del nord d’Espanya. Unes construccions humils però ben adaptades a la vida del camp que malauradament no estaven prou preparades per suportar la duresa de la Terra.

Ara tenim per davant una tasca tant exigent com motivadora. Preparar un projecte de cooperació que, dins les nostres línies de treball i sota el projecte global de cooperació que us presentarem els propers dies, serveixi per ajudar a la població per recuperar mica en mica la normalitat.

El camí dels portadors.

Cada família de la zona on treballa Be Human Nepal va rebre cinc xapes metàl·liques de zinc i roba d’abric. Amb aquestes xapes s’ha ajudat a millorar les condicions dels habitatges d’emergència que ells mateixos han construït. Degut a les males condicions de les carreteres per les fortes pluges que ja han començat a caure, es va haver de fer l’entrega des de la població de Shivalaya, districte de Parbat a la zona de Dhawalagiri. Aquesta població es troba a unes set hores de trekking de la zona de Namkhely, on habiten les famílies ateses.

Això va suposar que un membre de cada família hagués de fer una jornada de trekking de catorze hores, set de les quals traginant el pes de les cinc xapes de la manera tradicional, amb el cap. Nosaltres vam fer en una jornada, només les set hores de camí d’anada, portant el nostre equipatge dins una motxilla a l’esquena. Vam poder experimentar la duresa de la ruta. La major dificultat és el desnivell del camí, puges i baixes muntanyes de 2000m en qüestió de d’hores (Hills per els nepalesos, per ells les muntanyes comencen a partir dels 5000 m d’alçada).

La ruta que vam fer passava pels nuclis de Shivalaya, Deuraly, Bhandar i Namkheli. El viatge ens ha servit per adonar-nos que la gent de la regió esta feta d’una altra pasta, són autosuficients i molt capacitats. Els nuclis rurals no els podem entendre com a casa, estan completament disseminats per les valls i les muntanyes. Aquí les distàncies es mesuren en dies i hores de camí a peu. Això posa en evidència que qualsevol reconstrucció arquitectònica que s’hi realitzi ha de ser entesa amb els recursos de la zona i la col·laboració de la gent local. S’ha de respectar la riquesa de l’herència arquitectònica que tenen i actuar només en aquells detalls que proporcionin una millora antisísmica. S’ha de treballar per dotar a la gent dels coneixements necessaris per a que ells mateixos puguin reconstruir les seves llars. Qualsevol altre plantejament sembla no tenir cabuda en aquesta regió tan bella com salvatge.

Please follow and like us:
1

Leave a Comment